טרנספרנס, או העברה עזה הופיעה כבר בטיפול הנחשב לראשית הפסיכואנליזה – הטיפול הקטרטי שברוייר ערך באנה או. מאז הפכה ההעברה לאבן פינה בטיפול הפסיכולוגי הפסיכודינמי.
כיום, כאשר מדברים על העברה מתכוונים לרוב להעברה של רגשות, משאלות ודפוסי קשר משמעותיים מהעבר להווה. על-פי רוב הכוונה היא לדפוסי קשר שנוצרו מול ההורים בילדות, אם כי אין זה הכרחי. העברה קיימת תמיד ובכל קשר בין אישי שאנו מקיימים, אם כי בעוצמות משתנות. קשה להפריז בתאור עומק ההשפעה שיש לה על חיינו.
העברה היא הגורמת לכך שאנו חוזרים שוב ושוב על אותם דפוסי קשר מזיקים בקשרים שונים. אחד מחברי התגרש מאשה דומיננטית מאוד, לאחר שחש כי הוא מתקשה למצוא מקום בקשר והתעוררו בו תחושות של העלמות. כשנה לאחר הגרושין התאהב באשה אחרת, וראה זה פלא – גם היא דומיננטית מאוד. אין זה מפליא כי אמו של אותו גבר הייתה אשה דומיננטית מאוד, ואילו אביו התקשה למצוא מקום לידה.
העברה משפיעה מאוד על החוויה החברתית שלנו. אילה חשה כילדה שהוריה מעריכים את אחיותיה יותר ממנה, ורואים בה "ברווזון מכוער". בבגרותה היא חשה שוב ושוב, שאינה זוכה להערכה בכל קבוצה בה היא נמצאת.
העברה עומדת בבסיס תגובותינו הרגשיות העזות, והיא הגורמת לכך שאדם אחד יגיב בעוצמה רבה לסיטואציה שאחר יגיב אליה באדישות יחסית. הלית נפגעת עד עמקי נשמתה בכל פעם שבן זוגה מאחר. היא מגיבה בסערה רגשית וזעם עזים. הילת היא ילדה נטושה וכל אחור מעורר אצלה את חווית הנטישה.
גם אם נדמה לנו שאנו זוכרים את ילדותנו, כמעט תמיד אנו שוכחים חלקים קשים ממנה. דבר אינו נעלם בנפש, ומה שדומה שנשכח, נותר מאוחסן בלא-מודע. חוויות קשות, שכאילו נעלמו, חוזרות שוב ושוב דרך ההעברה. ניתן לדמות את ההעברה לתיאטרון, בו מוצג בהווה מחזה שנכתב בעבר.
העברה מופיעה בכל קשר שאנו יוצרים. טיפול פסיכולוגי הוא קשר, ומטבע הדברים גם בו מופיעה העברה. יחודו של טיפול פסיכולוגי הוא שפסיכולוג קליני מיומן יודע לזהות את ההעברה ולעבוד עמה. בטיפול פסיכולוגי אנו משתמשים בהעברה כדי להכיר את העבר שהאדם לא מעז או לא יכול לזכור, ובמקום שעבר זה יחזור וישתחזר שוב ושוב בחייו, אנו מנסים לשחררו מאחיזתו.
במאמר הקצר הבא אתאר כיצד טרנספרס מופיע בחדר הטיפול